Ako ušetriť vodu a zároveň aj peniaze?

23. februára 2014, postrehy, Nezaradené

Nie je nijakým tajomstvom, že na tejto planéte ubúda nezávadná pitná voda. A ten úbytok je tak rapídny, že pitná voda sa pravdepodobne stane jednou zo strategických surovín nášho storočia. A môže to dôjsť až tak ďaleko, že sa podobne ako ropa stane príčinou rôznych konfliktov, alebo dokonca vojen.

 

Hoci u nás na Slovensku nemáme zatiaľ s pitnou vodou nejaké výraznejšie problémy, pomaly ale isto sa jej zásobovanie obyvateľov stáva čoraz drahšie hoci paradoxne, mnohí ľudia u nás s pitnou vodou doslova plytvajú.

 

Čistá pitná voda sa totiž používa aj na účely, na ktoré by bohato postačila voda úžitková. Celkom konkrétne napríklad na splachovanie. Práve týmto spôsobom sa v celoslovenskom meradle vyplytvá obrovské množstvo kvalitnej vody, čo v celkovom kontexte rastúcich svetových problémov s pitnou vodou možno považovať doslova za hazard.

 

Odborná verejnosť si uvedomuje tento problém a začína hľadať nejaké riešenia. Napríklad jedným z nich by mohlo byť budovanie rezervoárov na zachytávanie dažďovej vody na strechách panelákov, alebo niekde v ich blízkosti. Zhromaždená úžitková voda by sa potom mohla v domácnostiach využívať na splachovanie. Chcelo by to však určité investície, ktoré v súčasnosti nie sú.

 

Od jedného môjho známeho mám ale iné riešenie, ktoré by nás nestálo takmer nič. Spočíva v zhromažďovaní všetkej vody v domácnosti, ktorá sa z pitnej stala úžitkovou, čiže vody zo sprchovania, kúpania, umývania a prania. Táto, už raz využitá voda sa potom môže použiť ešte raz a to na splachovanie. Netreba k tomu nijakých veľkých investícií, iba jednu, dve nádoby z umelej hmoty a trochu ochoty.

 

Môj známy tento spôsob už dlhé roky využíva a robí to z presvedčenia a zo súcitu k prírode, ktorej vodné zdroje nie sú nevyčerpateľné. Okrem toho, že tým ušetrí mnoho pitnej vody to má pre neho i nezanedbateľný finančný efekt, pretože jeho preplatky z ročného vyúčtovania za nájomné sa pohybujú v desiatkach eur. On to však samozrejme nerobí pre peniaze a tento finančný efekt je pre neho iba sprievodnou záležitosťou. Kto teda chce pomôcť sebe i prírode, má túto jednoduchú možnosť, ktorá ho nebude stáť viac námahy, ako napríklad separovanie odpadu a podobne.

 

Naozaj totiž nastáva čas, v ktorom je treba prehodnotiť a zmeniť náš postoj k prírode, pretože taký blahobyt, také bezuzdné šafárenie a plytvanie jej zdrojmi, aké tu bolo doteraz nie je už jednoducho schopná ďalej zvládať a z tohto dôvodu sa začína obracať proti ľuďom tak, ako sme toho v súčasnosti čoraz častejšími svedkami. Nie len vo svete, ale žiaľ, už aj u nás doma na Slovensku.

 

PS. Je napríklad známy výrok bývalého ministra financií Veľkej Británie, ktorý prehovoril k národu, aby po malej potrebe na WC nesplachovali, že aj on to tak robí a krajine to pomôže. Veľké veci sa naozaj skrývajú vždy za maličkosťami.