Založ si blog

O dobrých a zlých posloch – o myšlienkach


Asi každý sa niekedy zamýšľal, prečo sa deje onomu človeku to či ono. Prečo sa jednému darí na čo siahne a prečo sa zrovna tam tomu zlomila noha. Každému len trochu vážne premýšľajúcemu musí byť jasné, že v tom nie je žiadna ľubovôla. Veď všetky planéty, slnko, galaxie, sa pohybujú na milimeter presne tak, že sa vesmír len tak „nezrúti“, pretože jedna planéta chcela byť dôležitejšie ako iná a vybočila zo svojej stanovenej dráhy. Celý ten obrovský vesmír je riadený presne a dôsledne. Prečo by teda mala byť naša malinká planétka, ktorá sa zdá byť človeku tak dôležitá, výnimkou?

Teda, všetko je presne riadené, aj to, čo sa stane danému človeku. Avšak budúcnosť človeka nie je presne daná. To on sám si riadi vlastnú budúcnosť a to tým, ako sa správa. Nestalo sa vám niekedy, že ste sa na niekoho bezdôvodne veľmi naštvali a ďalší deň sa vám to vrátilo? Áno, niekde v hĺbke duše cítime, že je to tak, ale nikomu z nás sa nechce priznať, že je to vlastne naša vina, čo sa nám deje. Je predsa tak jednoduché sťažovať sa na osud a cítiť sa vždy obeťou nejakej nespravodlivosti. Ale takým prístupom si naozaj veľmi nepomôžeme. Je potrebné si prestať čokoľvek predstierať a pozrieť sa pravde do očí. Akonáhle si raz toto priznáme, bude nám naozaj oveľa ľahšie. Ak toto dokážeme, prvý krok k úspechu je za nami.

Činy, slová i myšlienky sa nám vracajú. Môžeme niekomu pomôcť odniesť tašku do schodov, čo je čin. Môžeme niekomu dodať sebadôveru a nádej, čo sú slová. A pozor! Keď niekomu niečo želáme, alebo neprajeme, tak sa nám to tiež vráti!

Len si skúste, ale len na malú chvíľočku, predstaviť, že ste išli v aute a nabúrali ste. Cítite ten stres, strach, to nepríjemné brnenie v bruchu. Ako sa pri tom cítite? Áno, veľmi zle. A teraz si predstavte, že ste dali priateľovi darček a on z neho má obrovskú čistú radosť. Ako sa cítite pri tom? Áno, máte radosť.

A to sme zostali len na úrovni myšlienok. Len sme si situáciu predstavovali. Ale má to vplyv na naše terajšie rozpoloženie. Kto teraz môže pochybovať o sile myslenia?

Teda, keď niekomu závidíte jeho drahé auto, vysielate na neho takú myšlienku, ktorá majiteľa auta zasiahne a spôsobí mu, že sa nebude cítiť dobre. A vy za to môžete, že sa necíti dobre. Iste sa vám to skôr alebo neskôr vráti. Ale rovnako pôsobia i dobré myšlienky. Prianie od srdca dokáže posilniť a dodať nádej. Všetky dobré myšlienky sú tak krásne.

Tí, ktorí to so sebou myslia naozaj dobre, tí sa dostali do bodu, kedy chcú mať len dobré myšlienky. Po pár dňoch však zistíte, že to nie je až tak jednoduché. Ale ono to je jednoduché, stačí vedieť, ako na to. Predstavte si teraz obraz:

Vy ste kráľmi alebo kráľovnami svojho panstva a máte vo svojich službách nekonečné množstvo poslov. Poslov, ktorí sú bezfarební, sedia na bezfarebných koňoch, nemajú výraz. Každú chvíľu takéhoto posla pošlite do sveta. Avšak neposielate ho už bezfarebného. Tým, za akým účelom posla posielate, tým ho obliekate, dávate mu výraz v očiach, farbu jeho koňa.

Zlí králi vysielajú iba agresívnych a boja chtivých poslov. Ti podľa toho aj vyzerajú. Ošúchaný šat, prepadnuté oči… Pravdaže, nebudeme predsa podporovať v myšlienkach takéto obrazy.

Dobrí králi, tí vysielajú len podporujúcich, budujúcich poslov. Je to krása na ne pozerať. Rytieri na bielych koňoch. Dobrotivý , ale prísny výraz sa zračí v ich nádherných tvárach.
A takíto poslovia, či už dobrí alebo zlí, odchádzajú do sveta. Idú takou krajinou, ktorá je rovnaká ako oni. Škaredí poslovia jazdia šedivými púšťami. Nádherní rytieri prechádzajú krásnymi kraji. A ako títo poslovia prechádzajú, v krajine sa k takým poslom stále pridávajú rovnakí ľudia. K zlým tuláci, k rytierom rytieri. A po čase sa posol vráti späť k vám. Avšak, za tú dobu, čo je na cestách, už nie je sám. A tak sa na vás doslova rúti kopa lupičov, ktorí vás olúpia, alebo sa v lesku a nádhere skvie šik zlatých rytierov, ktorí sú stále pripravení budovať a podporovať, preto vám tiež pomáhajú. Z jedného rytiera sa stal šík. Každá myšlienka zosilňuje. Tiež tým sa tvorí dobro na Zemi.

Ale kto je vlastne ten kráľ ? Kto vysiela týchto poslov?

Je to naše chcenie, naša vôľa. Kto má zlé chcenie, jeho kráľ nepozná dobro a preto nevie posielať nádherných poslov.

Kráľ, ktorý pozná dobro a jedine dobro chce, jedine po dobre túži, taký kráľ bude posielať do sveta len a len budujúcich rytierov.

Teda stačí mať naozaj pevné chcenie k dobrému a nemusíme sa báť o čistotu svojich myšlienok. Nie je potreba násilne vyvolávať dobré myšlienky. Stačí mať vôľu k dobrému.

Áno, isteže hneď, ako sa človek odhodlá sa takto zmeniť to samo nepríde. Bude to potrebovať úsilie. Ale toto úsilie bude teraz využité správnym spôsobom a tým pôjde zmena oveľa ľahšie.

Predsa – kto by nechcel vysielať do sveta len samých žiarivých rytierov, ktorí idú pomáhajúc krajinou, až sa po čase na obzore vynorí nádherné vojsko rytierov, ktorí sú vždy pripravení pomáhať a ochraňovať všetko dobré?

Kristus versus cirkev

11.03.2014

Myslíte si, že ak hovoril Kristus o cirkvi, bola tým myslená nejaká pozemská organizačná štruktúra? Myslíte si, že naozaj ustanovil Petra za prvého správcu tejto organizácie? Myslíte si, že kresťanská cirkev tak, ako ju poznám dnes vskutku reprezentuje Kristov zámer? Vari mnohé citáty z Biblie nepotvrdzujú, že je to práve takto? Odpoveď: Všetko, o čom hovoril [...]

Ako je možné nájsť to, čo sa nazýva Pravdou?

07.03.2014

Mnoho ľudí by chcelo poznať čistú Pravdu. Chcieť a niečo preto aj naozaj urobiť sú však dve rozdielne veci. Od obyčajného chcenia až po vážne hľadanie býva totiž niekedy naozaj veľmi dlhá cesta a námahu tejto cesty ľudia väčšinou nie sú ochotní podstúpiť. Avšak aj napriek tejto nepriaznivej situácii má byť ukázané jasné smerovanie k čistej Pravde. Už [...]

O potrebe spisovného rozprávania z duchovného pohľadu

04.03.2014

Jednotlivé dialekty sú ako stupne schodiska vedúceho k spisovnej reči. Aj dialekty majú svoju funkciu. Je ňou postupné brúsenie jazyka a budovanie reči spisovnej, ktorá je akýmsi najoptimálnejším zhrnutím všetkých dialektov. Avšak vo chvíli, keď už vznikne spisovný jazyk strácajú dialekty svoju funkciu a opodstatnenie, pretože už splnili svoju úlohu. Už [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 30728x
Priemerná čítanosť článkov: 2561x

Autor blogu

Kategórie